Stoere vent. Gewend om de wereld met zijn hoofd te begrijpen. Is zijn kracht. Verdiend hij zijn geld mee. En langzaam glijdt daar een traan uit zijn ooghoek…

En ik weet “Nu hebben we het te pakken.”. Een pijn die stevig onder het oppervlak verstopt zat. Weggedrukt door de ratio.

Hij wist het. Kon het benoemen. Voelde zich veilig genoeg om dat ook te doen. Maar, het was nogal verstandelijk, vanuit datzelfde hoofd. Beredeneerd.

En ik zeg dit zonder oordeel he? Want het is helemaal ok. Heel gebruikelijk bovendien. We worden er van kleins af aan helaas al op getraind om steeds dat hoofd maar in te zetten. Waardoor het moeilijk is om in contact te komen met het gevoel.

Zeker als dat zich in die onderlaag roert. Waar je het lekker weg kan drukken. Maar het toch zijn ding wel doet, of je het nu wilt of niet.

Onbewust houdt het je tegen. Maakt het je voorzichtig. Op je hoede. Durf je niet voluit te gáán. Durf je niet op dat onderbuik gevoel te vertrouwen. Durf je niet voluit jouw leven en jouw bedrijf op jouw manier te leven en te leiden.

Terug naar die traan.

We zaten midden in een EFT (Emotional Freedom Technique) sessie. Over een thema wat op het eerste gezicht niet per se heel diep leek te gaan. Maar al tappende opende het onderbewuste, de onderlaag zich. En liet naar bovenkomen wat niet alleen aangekeken maar ook aangepakt mocht worden. Wat losgelaten mocht worden. Omdat het hem niet meer diende.

Waardoor er ruimte ontstond voor een ander perspectief op exact dezelfde situatie. Want de realiteit veranderen we niet al tappend. Wel hoe je er naar kijkt en, en dat is het belangrijkst en daar zit de magic, hoe je je er over voelt.

Hij wreef een paar keer stevig in zijn ogen. Keek me aan. “Wow”.

Zo simpel als het vooraf leek, zo krachtig en diepgaand bleek het voor hem te zijn.

Want twee weken later mailt hij me “De impact is anders, misschien wel beter of grootser.

Ik voel me rustiger, geruster. Ik slaap beter en ben rustiger bij mijn kinderen, bij mijn gezin, rustiger in het algemeen.

Ik kan meer genieten van het moment zelf, zonder een opgejaagd of onrustig gevoel.

(…)

Ik ben blij met die rust en ben hier nu van aan het genieten. Laat me hier maar even van genieten.

En ik? Ik kan alleen maar intens dankbaar zijn dat mensen mij zo vertrouwen dat we vanuit de ratio als startpunt kunnen afzakken naar die onderlaag en daar transformaties teweeg brengen.

Dus stoere man: dank voor je vertrouwen, dank dat je je durfde open te stellen.

Benieuwd wat EFT voor jou kan betekenen? Neem contact met me op, dan bekijken we dat samen. Eerst meer horen over wat EFT überhaupt is en hoe het kan dat het zo waanzinnig effectief is? Luister dan naar de eerste aflevering van seizoen 1.