Ongeduld en “negatieve shit”, het begon lekker…

Onlangs mocht ik een teambijeenkomst begeleiden. Om 2023 af te sluiten en 2024 te verwelkomen.

We keken naar wat absoluut in 2023 moest blijven, omdat het de mensen niet meer diende. We keken welke lessons learned juist wél 2024 mee ingenomen worden.

En we stonden stil bij de vraag wie jij te zijn hebt om van 2024 een succesvol jaar te maken.

Het bracht het nodige teweeg, kan ik wel stellen. Benoemen wat niet fijn was aan 2023, waar je écht klaar mee bent, van baalt en afscheid van wilt nemen, het roept verschillende reacties op.

Sommigen vinden het fijn dat het uitgesproken kan worden, dat daar tijd, ruimte, aandacht voor wordt gemaakt. Anderen worden wat ongemakkelijk, want moet daar nu echt zó lang bij stilgestaan worden? En bij nog weer anderen gaat het volledig in tegen hoe zij van nature tegen de zaken aankijken. Omdat ze geen controle hebben over wat hen overkomt, maar wel hoe ze er mee omgaan en ervoor kiezen daarmee alles one way or the other een les te laten zijn.

Sommigen zijn kort en bondig over hun teleurstellingen en frustraties. Anderen hebben wat meer ruimte nodig. En voor een enkeling is de herkenning bij wat anderen noemen al voldoende.

En ja, dat kan dus onwennig voelen. Ongemakkelijk. Kwetsbaar, zeker als er persoonlijke emoties gedeeld worden. Weerstand en ongeduld.

En het mag er allemaal zijn. Sterker nog: het moet er allemaal zijn. Want als het niet uitgesproken wordt, als het ontkend wordt of onder het tapijt geschoven, dan kun je er geen afscheid van nemen. En neem je het dus, of je wilt of niet, bewust of onbewust, mee het nieuwe jaar in.

En gaat het in het nieuwe jaar wederom jouw handelen inkleuren. En dat van anderen. Want die ander voelt jouw frustratie, teleurstelling, cynisme, wantrouwen of wat het dan ook is, prima aan. En zal dat (onbewust) naar je gaan spiegelen. Waardoor je emoties uit 2023 een self fulfilling prophecy worden voor 2024.

Is dat wat je wilt? Of wil je 2024 met een schone lei en vanuit positieve energie beginnen?

Door grondig afscheid te nemen van dat wat in 2023 achtergelaten mag worden, ontstond er ruimte. Ruimte om vanuit opluchting en positiviteit te kijken naar hoe je het wél wilt. Van daaruit ontstonden mooie gesprekken. Perspectief.

En als kers op de taart een onverwacht prachtig inspirerend verhaal van één van de teamleden. Beter had ik het niet kunnen doen. Heb ik dus ook niet gedaan.

Wil jij 2023 ook bewust afronden en 2024 positief en opgeschoond starten? Een teambijeenkomst wordt misschien wat kort dag om nog te initiëren. Al mag je ook in januari het jaar 2023 heus nog achter je laten ;-), spring even op de lijn voor de mogelijkheden.

Maar persoonlijk kun je hier ALTIJD tijd voor maken. Een half uurtje kan al voldoende zijn.

Wil jij het jaar ook grondig afsluiten om met frisse energie het nieuwe jaar in te kunnen? Laat dan hier je gegevens achter, dan stuur ik je de werkbladen toe die dit team hielpen in dit proces.