“Ik kon er gewoon niet bij. Wat me mateloos frustreerde, want ik begreep het dondersgoed. Het verbaasde me ook. Ik, die zoveel reflecteert, die al door zoveel processen heen was gegaan, ik was bang om te voelen?!”

We blikken terug op een jaar samenwerken.

Ik zie het vaker gebeuren. Cognitief snappen we dat het nodig is. Cognitief willen het ook echt veranderen. En tóch zijn we bang om het gevoel volledig aan te kijken, toe te laten, te voelen.

Bang voor wat er dan omhoog komt.
Bang dat het ons overspoelt, we het niet aan kunnen, we een mental breakdown krijgen.
Omdat dat eerder al gebeurde. Omdat we het bij onze ouders hebben gezien. Omdat …

Het is een beschermingsmechanisme. Waar we met ons verstand soms al bijna niet bij kunnen (“Ik, bang om te voelen?!”), laat staan dat we tot die gevoelslaag kunnen komen.

Wat er dan nodig is, is om eerst die angst voor het voelen aan te kijken en, jawel, te voelen. Dus werd er eerst op deze angst getapt.

En ja, dat leek bij aanvang een cognitieve exercitie want ook dit gevoel was spannend om te voelen. Maar al tappend voelde ze meer en meer.

Een voorzichtige glimlach op haar lippen terwijl er ook een stille traan uit haar oog drupt. Opluchting omdat ze het VOELT.

De angst werd volledig weggetapt. In een kleine 15 minuten. Niet eens door mij, maar door één van de andere deelnemers van “Leer zelf blijvend je business blokkades doorbreken met EFT”.

Want je kijkt in deze training niet alleen je eigen blokkades aan, gaat niet alleen met je eigen stukken aan de slag, maar oefent ook op elkaar. En helpt elkaar zo om angsten aan te kijken, te voelen en achter je te laten.

Magisch voor de één wiens angst wordt weggenomen. Magisch voor de ander die ervaart dat zij die impact kan maken.

En magisch voor mij om dit door te mogen geven.

En zo startte onze samenwerking op die zonnige dag in Utrecht waar ze weer durfde te voelen. Waardoor vervolgens 2 ultieme overtuigingen die voor haar de sleutel tot verandering bleken, daadwerkelijk aangepakt konden worden.

Het gaat namelijk nooit om de overtuiging. Dat is slechts een gedachte en die kun je ombuigen, easy as that. Gaat je gedrag alleen niet door veranderen. Waar de verandering écht zit, is in het gevoel onder de overtuiging. Want als je dat weet te veranderen, zul je zien dat het opeens niet meer dan logisch is om de zaken anders te gaan doen.

Toen de angst om te voelen  weggenomen was, konden Linda en ik door.

Terugkijkend waren het 1 overtuiging en 1 angst die het grote verschil hebben gemaakt.

1) “Het moet zwaar en moeilijk zijn om het (succes) te verdienen.”
2) “De angst dat ik het niet waar maak.”

Beide kom ik tegen in 90% van de samenwerkingen.

Niet omdat ik werk met ondernemers en leiders die…
… onzeker zijn
… geloven dat alleen hard werken de manier is
… nog geen succes hebben.
… nog niet hebben bewezen dat ze heel goed zijn in wat ze doen.

En toch spelen deze angst en overtuiging in de onderstroom vaak een rol.

Bijvoorbeeld omdat er een loyaliteitsstuk naar ouders zit. Omdat zij vroeger hard moesten werken om rond te komen. Waardoor het niet ok voelt als het voor hen zo veel lichter gaat.

Omdat ze zelf een enorm oordeel hebben zitten op mensen die gouden bergen beloven, maar in the end verdomd weinig waarde leveren.

Omdat eerder in tijden van groei het werk hen overspoelden en ze klanten teleur hebben gesteld.

Allemaal onbewust he? Maar met effect op hun realiteit. Want ze saboteren zichzelf. Zodat het alsnog hard werken wordt om dat succes te bereiken. Of, nog erger, het grote succes wordt tegengehouden zodat ze ook minder waar te maken hebben.

Waardoor ze heel druk zijn met dingen die er eigenlijk niet toe doen.
Waardoor ze alles veel ingewikkelder maken dan dat het zou hoeven zijn.
Waardoor ze voorzichtige beloftes doen aan klanten.
Waardoor ze de echt grote projecten en klanten uit de weg gaan.

Waardoor ze achter de feiten aan blijven lopen. ’s Avonds of in de weekenden doorwerken, maar de achterstand wordt groter en groter. Ja, ook als ze taken en verantwoordelijkheden delegeren.

Waardoor ze blijven spelen op een niveau dat ze eigenlijk al lang ontgroeid zijn.

Terug naar Linda.

We tapten een aantal keren stevig op deze thema’s.

Zodat er ruimte ontstond om het anders te doen. Ze ontvankelijker werd voor de business coaching die ik óók gaf. Niet om alles klakkeloos over te nemen. Wel om zuiver te voelen wat klopte voor haar en wat niet.

In het snode plannen uitwerken kwamen andere thema’s omhoog. In het ondernemerschap wordt je immers steeds weer getriggerd. Keuzes laten je twijfelen. Acties zijn nieuw en dus spannend, ook als je al tig jaar onderneemt.

Daarom loop ik graag langere periode met je mee. Zodat we ook die thema’s kunnen tackelen. Waardoor er ruimte ontstaat voor nog snodere plannen.

Wat het Linda bracht?
* Ontspanning, rust en stevigheid, bij haar én het team
* Achterstanden zijn zo goed als weggewerkt
* Uitbreiding van het team
* Een verbeterde cashflow
* Ze onderneemt nu op háár voorwaarden
* Leukere klanten
* Ze stelt veel duidelijker grenzen aan klanten waardoor haar zelfvertrouwen enorm is gegroeid
* Ze werkt niet meer ’s avonds of in de weekenden en vakantie is ook echt vakantie

Herken je je in dit verhaal? Plan een call met me in, dan praten we verder.