Wat als rationaliseren niet meer de oplossing is? Juist als je heel erg slim bent, is dat maar lastig te bevatten.

Het begrijpen en analyseren van situaties is een tweede natuur. Je vertrouwt op je scherpzinnige geest om je door de meest complexe uitdagingen in het ondernemerschap te loodsen. Het is je sterkste troef, je geheime wapen en je toevlucht in tijden van nood.

Maar, er komt een moment waarop zelfs jouw briljante denkvermogen niet meer volstaat. Dat je vastloopt in je eigen gedachten en rationalisaties en dat vanaf een afstandje zelfs waarneemt. En toch kun je er niet uit komen.

Een van mijn klanten riep laatst gefrustreerd: “Het lijkt wel alsof mijn gebruikelijke manier van denken gewoon niet meer werkt.”

Het kan frustrerend zijn, beangstigend zelfs. Want als je sterkste strategie niet meer werkt, wat moet je dan?!

De realiteit is dat gevoelens zich uiteindelijk niet laten wegberedeneren. Ze zijn ongrijpbaar en laten zich niet vangen in de logica van ons denken. En begrijpen waar ze vandaan komen, of überhaupt begrijpen hoe gevoelens werken, blijkt je ook geen steek verder te brengen. Helaas…

Voor hoogbegaafde ondernemers kan dit bijzonder uitdagend zijn. Je bent gewend aan controle, begrip en het vinden van oplossingen voor alles wat op je pad komt. Maar wat als het probleem niet ligt in het begrijpen, maar in het omarmen van emoties en gevoelens?

Dan is het tijd om een stap terug te nemen en jezelf de ruimte te geven om mens te zijn, met al je emoties en kwetsbaarheden. Het is een kans om te groeien, niet alleen als ondernemer, maar ook als mens.

Er ok mee zijn dat de emoties er zijn. Je er senang bij voelen. Ze accepteren.
Makkelijk gezegd, lastiger te doen, I know. Maar het gaat wel de sleutel zijn naar meer evenwicht en veerkracht.

Soms is een andere benadering van onze uitdagingen nodig. Erkennen dat de oude manier in dit moment niet meer werkt, is een eerste stap.

Een tweede stap is mij een berichtje sturen om verder te praten.