Achteraf hoorde ik van mijn eigen leidinggevende dat ze op het moment dat ik binnenstapte letterlijk dachten “Wat krijgen we nu in hemelsnaam?! Is dit de adviseur die de boel moet komen redden?!”. Flabbergasted over mijn leeftijd en jonge uitstraling.

Nerveus klop ik op de deur en ga naar binnen.
Drie mannen met grijze haren (ok, één was er nog donkerblond). Het volledige MT staart me aan.

Ze zeggen niks, maar wat ze denken, vibreert door de kamer.

Wat het voor mijn gevoel alleen maar erger maakt, is dat ik meteen in dit eerste MT-overleg deze mannen moet wijzen op een foutief besluit wat ze hadden genomen op aanraden van mijn voorganger.

Ik, een meisje, blond, 27 jaar.

Mijn voorganger een man, onbestemde haarkleur en de 50 gepasseerd. En hij had zich uit de voeten gemaakt van de één op de andere dag, dat ook.

Een half uur later verlaat ik de kamer. Nog steeds met klotsende oksels want ik was in een haantjesbolwerk binnengestapt, maar met mijn eerste overwinning in the pocket: het besluit was teruggedraaid en mijn advies was aangenomen.

Waarna er nog vele adviezen zouden volgen die klakkeloos werden aangenomen in de periode dat ik daar als interim HR adviseur diverse buitenlandse kantoren opende.

Wat ze namelijk achteraf óók tegen mijn leidinggevende zeiden, was dat ze aan het eind van de meeting ‘om’ waren en een rotsvast vertrouwen in me hadden.

Had ik toch maar mooi geflikt met mijn blonde haren.

Wat ik leerde daar in dat MT-overleg, is dat ik in een split second zie waar er iets niet klopt en hoe dat te fixen is. Ging toentertijd over de indexering van salarissen van werknemers in het buitenland, maar inmiddels weet ik dat het onderwerp er niet toe doet, ik zie hoe dan ook waar het scheef loopt.

Wat ik óók leerde is dat als ik vastberaden ben, ik alles in beweging kan krijgen. Ook grijze mannen die flabbergasted zijn.

En waar mijn uitstraling nu iets minder jeugdig is, zie ik nog steeds haarscherp waar het niet klopt en wat er te doen staat om het recht te trekken. Inclusief de overtuigingen die ten grondslag liggen aan waar het niet goed is gegaan.

En die vastberadenheid? Die was ik onlangs, op een cruciaal moment, kwijt. Vertel ik je meer over in mijn nieuwste aflevering van de EFT in Business podcast. Te luisteren via je favoriete podcastkanaal, aflevering #24 als je zoekt op “EFT in Business” of op mijn naam.