Vol bewondering zie ik hoe ze het doet. Vastberaden (sommigen zouden het koppig noemen) en buigend op haar jarenlange ervaring.

Het gaat niet vlekkeloos, maar ze gaat door.

Mijn lieve tante die onlangs weduwe werd én die sinds een paar jaar blind is.

Ze woont nu alleen. En krijgt hulp van heel veel kanten. Maar ze doet ook veel zelf. Veel meer dan dat wij van tevoren hadden gedacht.

Ik was laatst bij haar toen ze vertelde dat ze zelf shoarma had gemaakt. “Anders kon ik het weggooien, nu was er een kans dat ik het nog kon eten.” Het lukte haar. Op de tast, vertrouwend op haar gevoel en haar ervaring.

Dat ze dit nu zo kan, komt omdat ze al ruim 30 jaar in dit huis woont. Ze weet exact waar alles ligt en is prima in staat haar weg te vinden.

Zou ze nu moeten verhuizen, dan zou dat een heel ander verhaal zijn. Dan kan ze niet terugvallen op haar geheugen, op eerdere ervaringen en de lessen die ze daar leerde.

Komt nu het bruggetje naar ondernemerschap.

Deze week start ik met een nieuwe klant. Hij heeft een prachtig bedrijf wat al zo’n 20 jaar bestaat. Het bedrijf heeft de nodige stormen doorstaan en draait nu goed.

Maar… hij wil graag van zijn bedrijfsblindheid (zijn woord) af.

Want zoals hij het bedrijf nu leidt, zo doet hij dat al 20 jaar. En het businessmodel is ook al 20 jaar hetzelfde. Werkte tot nu toe goed voor hem, dus er was ook geen noodzaak om het anders te doen.

Vastberaden en blind vertrouwend op zijn jarenlange ervaring zou hij makkelijk nog 15 jaar zo door kunnen gaan.

Maar dat wil hij niet. Hij wil zelf niet nog 15 jaar op deze manier verder. Het werk begint zijn tol te eisen en hij wil graag ontspannen, fit en gezond richting zijn pensioen.

Maar zijn bedrijfsblindheid maakt dat hij niet ziet hoe het óók kan.

Zijn denken is in die 20 jaar vastgeroest. Heeft hem gebracht tot waar hij nu staat met zijn bedrijf, maar houdt hem nu ook exact daar vast.

Ik zie al tal van prachtige mogelijkheden voor hem en zijn bedrijf. Maar die doen er niet toe.

Want zolang hij vast zit in zijn oude denk- en kijkpatronen, zal hij niet zien dat die mogelijkheden daadwerkelijk voor hem kunnen gaan werken.

Dus gaan we dat denken losbreken. Afscheid nemen van oude patronen en overtuigingen. Met, jawel, de Emotional Freedom Technique. Zodat we niet ellenlang bezig zijn en bovendien de creativiteit weer gaat stromen, hij mogelijkheden gaat zien waarvoor hij nu nog blind is.

Waar mijn tante haar zicht nooit meer terug zal krijgen en zal moeten blijven vertrouwen op wat achter haar ligt, grijpt deze ondernemer de kans om zijn blik te verruimen en met een frisse blik naar de toekomst te kijken.

Ga eens bij jezelf na waar jij blind voor bent geworden of waar je je misschien wel blind op staart. Zet het licht daar op en laat je verrassen door wat er zichtbaar wordt.