Lieve jij,

Je hebt een goed lopende business. Bent bezig met dat waar je echt blij van wordt. Geniet van je werk. Hoeft je geen moment te vervelen. Elke dag staat bol van verrassingen.

En dat is precies waar het wringt. Want eigenlijk verlang je naar tijd om je te vervelen. Om rustig te kunnen mijmeren. Niks te hoeven en alles te mogen. En heb je even geen behoefte meer aan verrassingen. Lijkt het je heerlijk om voorspelbare dagen te hebben.

De realiteit is echter anders.

Je hebt het gevoel dat je business aan elkaar hangt van toeval en geluk. Je bent constant bezig om ad hoc op zaken te reageren en alles lijkt even urgent. Je dagen zitten daarom stampens vol. Althans, zo voelt het. Of het écht zo is, dat weet je misschien niet eens zeker.

Begrijp me niet verkeerd, je weet heel goed wat je waard bent. Weet wat je neer wilt zetten, waar je anderen mee wilt helpen. Daar ligt het niet aan.

Maar ergens is er iets mis gegaan. Is er een manier van werken ingeslopen die je eigenlijk helemaal niet voor ogen had toen je aan het grote avontuur dat ondernemerschap heet, begon. Misschien ben je wel overvallen door het succes. Weet je niet wat je overkomt en laat je het daarom allemaal maar gebeuren.

Misschien voel je je zelfs wel “Slachtoffer van je eigen succes” of “Slaaf van je eigen bedrijf”. Of, iets milder, “Werknemer in je eigen business”.

13 factoren die maken dat jij een slaaf bent van je eigen bedrijf

 • Je hebt geen (financieel) doel
 • Je hebt wel een doel, maar geen strategie om dat doel te behalen
 • Je hebt je business onnodig ingewikkeld ingericht
 • Je durft geen nee te zeggen
 • Je durft niet voor je ideale klant te gaan
 • Je wilt te veel zelf doen
 • Je werkt niet efficiënt
 • Je durft geen hulp te vragen
 • Je maakt geen tijd om aan je bedrijf te werken, je werkt alleen maar in je bedrijf
 • Je zet jezelf op de laatste plaats
 • Je weet hoe je het wilt, maar doet het niet
 • Je maakt geen tijd om je te voeden met nieuwe kennis en inspiratie
 • Je pakt die expertstatus niet voor de volle 100%

Stel je eens voor hoe het zou zijn als je écht de baas bent. Baas, niet alleen over je business, maar ook over je leven. Stel je eens voor dat jij bepaalt hoe het loopt, wat je doet, wanneer je het doet, op welke manier je het doet en met wie je het doet. Precies zoals jij het wilt.

Zal ik je eens wat vertellen?

Jij bént de baas over je business en je leven!

Het is helemaal aan jou. En aan niemand anders.

En nee, daarvoor hoef je geen leiderschap te tonen. Die hoef je alleen maar te pakken. Verantwoordelijkheid pakken, noemen ze het ook wel. Niks meer, niks minder.

Het gaat ‘m om het DOEN.

En met dat doen, komt ook LATEN.

>>> Pak nu even pen & papier en schrijf, als je zo doorleest, meteen op wat er in je opkomt. Niet nadenken, lezen en schrijven.

Om het leven en de business te kunnen leven wat jij wilt, heb je dingen te doen en te laten. Ga na wat het is wat jij te doen hebt. En te laten. Wat is het wat jij moet doen om de controle weer naar je toe te trekken? Waar mag je mee stoppen? Wat mag je loslaten?

En wat kun jij daarin vandaag al doen? Welke stap kun je daarin vandaag al zetten?

Want eerlijk waar, je kunt het je voornemen om het anders te gaan doen als …. (vul zelf maar in). Of wanneer …. (mag je ook zelf invullen). Maar als jij op dit moment geleefd wordt door je business, dan komt dat moment niet óf er dient zich wel weer wat anders aan waardoor je denkt dat het niet het moment is om het anders te gaan doen.

Jij moet dat moment gaan creëren. Vandaag nog.

En als ik je één tip mag geven: kijk naar hoe het makkelijker, moeitelozer en simpeler kan. Want daar is vaak een wereld te winnen.

Liefs, mij.