LUISTER VIA....

Het ondernemerschap kan eenzaam zijn. Zeker als je alleen ‘aan de top’ staat, want niemand in je bedrijf waarmee je volledig open kunt praten over hoe de zaken ervoor staan, welke twijfels of zorgen je hebt en wat je lastig vindt. Een ‘oplossing’ kan een compagnon zijn. Iemand met dezelfde belangen, met wie je het echt gelijkwaardig samen doet.

Maar ook dat brengt uitdagingen met zich mee. Want hoe zorg je dat de neuzen dezelfde kant op blijven staan en de samenwerking vlot blijft lopen? Ruben Haak, oprichter van onder andere Drents Bakkie, deelt hoe hij en zijn compagnon dat doen. Waarbij het af en toe flink kan knetteren tussen de twee, maar daar ligt wat Ruben betreft juist ook een sleutel van hun succesvolle samenwerking.

Een andere sleutel is dat Ruben en zijn compagnon niet op elkaar lijken. Verre van zelfs en ook daar heb ik het met hem over.

Andere thema’s die in dit gesprek vol inzichten (als je er voor open staat) langs komen zijn onder andere je cirkel van invloed, meten van impact, vrijheid, gas geven en eigen verantwoordelijkheid.

Take aways:

  • Maak INefficiëntieslagen als je bedrijf daarom vraagt.
  • Weet waar je kwaliteiten NIET liggen en werk vervolgens samen met mensen die complementair zijn aan jou.
  • Conflicten en knetterende communicatie kunnen een positieve rol spelen in een samenwerking, zolang er duidelijke afspraken zijn en het niet persoonlijk wordt.
  • Het is mogelijk om meerdere projecten en initiatieven te combineren, zolang je bewuste keuzes maakt en weet waar je kracht ligt.
  • Ook in deze aflevering: het is belangrijk om te leren loslaten en delegeren, om te kunnen groeien als ondernemer.
  • Vertrouwen, samenwerking en communicatie zijn cruciaal in het ondernemerschap.

Timing en prioriteiten stellen zijn key.

Ruben en ik vinden het super leuk om van je te horen wat dit gesprek jou heeft gebracht, dus spring gerust bij ons op de lijn via LinkedIn of boek een call met me in als je hierover verder wilt praten.