MAARTJE KOPPEN

MAARTJE
KOPPEN

DE DAG DAT IK ÉCHT BEN GAAN GENIETEN?

De dag dat ik écht ben gaan genieten van het ondernemerschap en alles wat dat me brengt? Dat was de dag dat ik heel bewust besloot dat ondernemen moeiteloos mocht gaan. Wat een verademing!

Na mijn studie psychologie ben ik het bedrijfsleven ingegaan. Ik werkte voor een grote multinational, was consultant en manager en draaide mee op internationale projecten. Hard werken dus. Maar happy? Dat was ik op een gegeven moment niet meer. Dus besloot ik het roer om te gooien. Rigoureus.

Ik werd loopbaancoach (Droombaancoach durfde ik mezelf toen nog niet te noemen). En zelfstandig ondernemer. Eerlijk is eerlijk: dat laatste kwam ook voor mijzelf als een complete verrassing. Het was nooit mijn droom geweest om ondernemer te worden, om een eigen bedrijf op te zetten.

Dat het coachingsvak een goede keus was, wist ik. Ik kon het immers toch niet laten, ook als het niet van me gevraagd werd, ook als het niet mijn rol was, was ik mensen bewust of onbewust, gemerkt of ongemerkt, aan het coachen. Dan kon ik er maar beter mijn werk van maken, toch?

Maar gaandeweg bleek ik het ondernemerschap óók ontzettend leuk te vinden. Veel leuker dan dat ik ooit had gedacht. En gingen de cursussen, opleidingen en coachingstrajecten al snel meer over het ondernemerschap dan over het coachingsvak.

Maar… ik werkte ook keihard. Ik heb eerlijk waar nog nooit zo hard gewerkt als in de eerste jaren van mijn ondernemerschap. En vond dat doodnormaal. Ook toen mijn twee zoons werden geboren.

Hard werken, het hoort er nu eenmaal bij als je een succesvol ondernemer wilt zijn.

Althans, dat heb ik mezelf heel lang wijsgemaakt.

En die vrijheid en flexibiliteit dan die me zo heerlijk leken aan het ondernemerschap? Ik kon zo vaak op vakantie als ik wilde. Vrij nemen wanneer ik wilde. Mijn tijd indelen zoals ik wilde. Maar ik beantwoordde wel altijd mijn mails. Ook op vakantie. En voelde me schuldig als ik eens een middag tijd voor mezelf nam, om op te laden of inspiratie op te doen. Want dat leverde niet direct omzet op. Een dag minder werken om er voor de kinderen te zijn. Natuurlijk. Maar ik zat wel geregeld met mijn telefoon in mijn hand en klapte mijn laptop open zodra het ook maar even kon.

Inmiddels had ik een goedlopende coachingspraktijk opgebouwd. Waarin ik heel veel mensen hielp te ontdekken hoe hun droombaan eruitzag en hoe ze die konden verwezenlijken. Zodat ze optimaal plezier, energie en voldoening uit hun werk konden halen. Waardoor ze happy werden binnen hun werk, maar ook daarbuiten. Ik positioneerde mijzelf als Droombaancoach, omdat ik durfde te kiezen voor wat mij onderscheidde ten opzichte van al die andere loopbaancoaches. Ik ontwikkelde een eigen coachingsmethode waarmee coachees zoveel meer bereikten dan ‘alleen maar’ een droombaan. Ik was trots op wat mijn coachees wisten te bereiken. En stiekem ook wel trots op wat ik zelf bereikte.

IK DURFDE “NEE” TE ZEGGEN

Ik durfde steeds vaker ‘nee’ te zeggen als ik voelde dat het niet klopte. Waardoor ik alleen nog maar met leuke mensen werk. Met mijn ideale klant. Omdat ik wéét dat ik alleen met hen maximaal resultaat behaal. En dat is uiteindelijk waar ik het voor doe.

Maar pas sinds het moment dat ik mij realiseerde dat het moeiteloos mag gaan en daar op vertrouw, is het echt genieten. Ervaar ik de vrijheid en flexibiliteit die het ondernemerschap met zich mee kan brengen. En dat heeft een gigantische impact. Op mijn bedrijf, op hoe ik moeiteloos klanten krijg, op hoe ik in mijn vel zit. Op hoe ik thuis ben, als vrouw van, moeder van,  vriendin van. En het mooie is: dat zien en voelen mijn klanten ook. Waardoor ook zij het vertrouwen voelen en we samen nog mooiere resultaten behalen.

Het ondernemerschap? Ik zou niet anders meer willen!

Eerlijk is eerlijk: ik heb mijn kop een flink aantal keren gestoten. Dingen gedaan die minder handig waren. Die me veel gekost hebben, financieel en aan energie.

Als ik vanaf het begin een aantal dingen anders had aangepakt, en eerder tot belangrijke inzichten was gekomen, dan was ik nu zeker al een aantal stappen verder. Dat geeft niet. Want ook van de minder handige stappen en keuzes heb ik veel geleerd.

Maar ook de moeiteloosheid en het volle vertrouwen waren er dan eerder geweest.

IK GUN HET JOU DAT JE MINDER
VAAK JE KOP STOOT

Dat je sneller gaat staan voor wat je echt te bieden hebt. Vol vertrouwen. Moeiteloos. En dus succesvol. Waardoor je optimaal plezier, energie en voldoening uit je werk gaat halen. Wat je gelukkiger maakt. In je werk en daarbuiten.

Omdat ik geloof dat als meer mensen op die manier zouden werken (noem het “een droombaan” of “droombedrijf ” ), de wereld er een stuk positiever uit zou zien.

Daarom begeleid ik als business coach jou graag door mijn kennis en ervaring met je te delen en samen te kijken hoe het voor JOU werkt. Zonder struggles of kopzorgen. Maar moeiteloos en vol vertrouwen. Zodat het ondernemerschap ook voor jou genieten wordt.

© 2022 Maartje Koppen | Branding & Webdesign door Branding agency Marte Methorst