Inmiddels is het enthousiasme van die eerste jaren weggeëbd.

Jullie doen ieder je eigen ding in het bedrijf en dat begint steeds meer uit elkaar te lopen. Eerst ongemerkt, maar inmiddels kunnen jullie er niet meer omheen.

Sluipenderwijs zijn de verschillen tussen jullie steeds groter en voelbaarder geworden. Die verschillen die in eerste instantie er voor zorgden dat jullie elkaar zo mooi aanvulden in het bedrijf.

Maar die nu meer en meer voor irritatie tussen jullie zorgen. Een wig drijven, als jullie niet oppassen.

Met steeds meer regelmaat vallen er stevige woorden tussen jullie.
Of worden ze juist niet uitgesproken, maar ingeslikt.

Zullen we het gewoon eens hardop uitspreken?

Jullie ambities matchen niet meer.

Jij bent veel ambitieuzer dan je compagnon, je vennoot, je partner. Ziet tal van mogelijkheden voor de toekomst. Wil het bedrijf naar nog grotere hoogtes brengen. Zeker stellen dat jullie die koploperspositie behouden waar jullie zo hard voor hebben gewerkt. Wil nog zo veel meer impact maken bovendien met de missie die jullie nastreven.

Maar ja, die andere kapitein op het schip, vindt de huidige koers wel best. Ziet liever dat het huidige succes vastgehouden wordt. Gelooft meer in organische groei van wat al is. Is bovendien content met waar jullie nu staan. Vindt het wel prima zo.

Wat nu?

Dat is de grote vraag die al een tijdje onuitgesproken tussen jullie inhangt. Waar je al tijden mee in je hoofd rondloopt (en die je ’s nachts vergezelt als je wakker ligt, is het niet?).

Één ding is zeker: zo kan het niet langer en zo willen jullie het ook niet langer.

Hier lijdt het bedrijf onder, hier lijden jullie persoonlijk onder, om nog maar niet te spreken van jullie onderlinge relatie.

Alsjeblieft, ga het gesprek met elkaar aan. Het eerlijke gesprek. Ga niet langer uit de weg wat gezegd moet worden. En kijk waar je elkaar weer kunt vinden.

Welke gezamenlijke toekomstdromen hebben jullie?

En waar verschillen ze van elkaar? Heb het daar óók over. Om te kijken of de dromen de verschillen kunnen overbruggen.

Nee, dat zijn niet de makkelijkste gesprekken.
Ja, daarvoor moet soms eerst oud zeer worden losgelaten.

Maar als jullie er samen uitkomen, maakt dat jullie én jullie bedrijf zo veel sterker.

Yup, het is soms net relatietherapie met twee kapiteins op het schip. Maar hé, dat is het waard, toch?

Lastig om samen het gesprek aan te gaan? Stuur me even een mailtje, dan bespreken we hoe ik hier een faciliterende rol in kan spelen.