“Hoe reageren ondernemers daar dan op? Vinden ze het niet vreemd? Geloven ze het wel?”

“Ze mogen het vreemd vinden. Geloven hoeven ze het niet. Als ze mij maar vertrouwen.” was mijn reactie.

En dat is precies hoe het is.

Zoals die ene ondernemer. Die ik vertel over de Emotional Freedom Technique, ook wel tappen genaamd. Die het interessant vindt, maar ook wel erg vreemd. Die er nog van alles over op wil zoeken, voordat hij het durft aan te gaan.

Doet hij niet, want de waan van de dag heeft hem in zijn greep.

Maar hij voelt dat er iets moet veranderen omdat hij het ondernemen zoals hij dat nu doet, niet heel lang meer volhoudt. De stress van het succes neemt te grootse vormen aan en de fysieke signalen zijn niet meer te negeren.

Want laten we wel zijn, je hebt nogal wat te dragen als succesvol ondernemer. De verantwoordelijkheid voor de hele onderneming en alle mensen die daarin werken, het aangesproken worden op zaken waar je zelf niet direct bij betrokken was, maar wel op aangekeken en aangesproken wordt, het gedoe met leveranciers, de soms buitensporige wensen (of laten we eerlijk zijn, eigenlijk zijn het eisen) van afnemers, …, … .

Als alles soepel loopt is het te doen, al kan het dan al pittig zijn. Maar als er kinken in de kabels en strubbels ontstaan, dan wordt het zwaar. En soms zelfs heel ZWAAR.

Dus spreekt hij uit het aan te willen gaan.

Maar nog voordat we elkaar een volle dag spreken om onderliggende patronen en overtuigingen naar de oppervlakte te brengen en ermee af te rekenen, geef ik hem alvast een simpele tap-oefening mee. Omdat wachten tot die ene dag te lang duurt. Er is NU al verlichting nodig. Dat voel ik, dat voelt hij.

En dus gaat hij tappen. Hoe vreemd het misschien ook is. Vanuit vertrouwen.

Twee dagen later appt hij me.

“Dat tappen doet me goed. Daar ben ik al achter. Heel bijzonder vind ik het wel. “

Dat is hoe ze reageren.

En ik? Ik ben godsgruwelijk dankbaar dat ik dit door mag geven en zo verlichting mag brengen.

Nieuwsgierig wat het jou kan brengen? Of in need van directe stressverlichting? Luister dan deze podcastaflevering waarin ik de oefening uitleg die ik deze ondernemer ook meegaf.