Ze opent haar ogen. Een traan stroomt langzaam over haar wang. Haar gezicht verwrongen van verdriet. Voorzichtig beweegt ze mee op de muziek.
 
Het straalt van haar af hoe lastig ze het vindt om bij haar gevoel te blijven. Hoe onwennig het is om haar ogen er letterlijk niet voor te sluiten.
 
Ik geef haar alle ruimte en ben tegelijkertijd maximaal aanwezig om haar hier doorheen te leiden. Om haar te laten ervaren dat ze dit kan. Dat ze dit zélf kan.
 
Heel voorzichtig kijkt ze me aan. Haar grote ogen verbinden zich met die van mij. Langzaamaan komt er iets meer beweging in haar lijf. Samen volgen we de muziek.
 
En dan is het nummer over.
 
Maar we zijn er nog niet. Dus start ik het nummer opnieuw. En opnieuw. En opnieuw.
 
Tot het moment dat ze de oude pijn volledig doorleeft heeft, los heeft kunnen laten en ze naar buiten stapt om frisse energie tot zich te nemen.
 
In stilte staan we buiten.
 
Totdat ze zich omdraait. Het is goed, we kunnen verder.
 
Het was een oud stuk verdriet waar ze zich niet bewust van was. Er werd haar vroeger verteld dat ze niet zoveel moest vragen.
 
“Het vragen is kapot gemaakt.”
 
Het bleek een stukje van de puzzel waarom ze steeds weer die verkopersrol pakt in plaats van haar oprechte nieuwsgierigheid de ruimte te geven tijdens salesgesprekken. Waardoor ze in een kramp schiet en zichzelf niet toestaat oprecht aanwezig te zijn en vragen te stellen.
 
De ander voelt dat, uiteraard. En gaat daardoor uit verbinding. Het laatste wat je wilt, natuurlijk.
 
En dat begreep ze prima. Maar toch lukte het haar niet om het anders te doen.
 
We tapten gisteren op een andere twijfel die omhoog kwam tijdens haar Business Retreat in a Day. En tijdens het tappen kwam deze oude pijn naar boven. Waren we zonder het tappen niet bijgekomen.
 
Dat is wat de Emotional Freedom Technique óók doet.
Het helpt je pijnen, blokkades en overtuigingen naar boven halen die anders verborgen blijven.
 
Daar kun je vervolgens op door tappen. Deden we niet.
Omdat ik voelde dat er iets anders was wat ze nodig had.
 
Want ondanks dat ik EFT magisch vind, is het niet mijn heilige of enige graal. Heb ik een rugzak vol met tools en intuïtie. Die ik nog regelmatig bijvul.
 
Ook ervaren wat die rugzak jou kan bieden? Samen op zoek naar wat bij jou tot nu toe verborgen bleef waardoor je in oude patronen blijft vervallen?
 
You know what to do, I’m here for you.