“If it’s your job to eat a frog, it’s best to do it first thing in the morning. And if it’s your job to eat two frogs, it’s best to eat the biggest one first.” ~was getekend, Mark Twain. Maar ik heb hier twee kanttekeningen bij…

Op zich is het een goed advies. Als eerste op een dag doen waar je tegenop ziet. Die klagende klant bellen, dat lastige gesprek met een werknemer voeren, je mailbox schonen, samen met je accountant de cijfers induiken, …. Dan heb je het maar achter de rug, kan de dag alleen maar beter worden én heb je je eerste voldoening te pakken (want hoe lekker dat je dit al af kunt vinken).

Idee is dat als je die kikker niet meteen in de ochtend opeet, de kikker als een zwaard van Damocles boven je blijft hangen de rest van de dag. En dat is nou niet echt een comfortabele positie en vreet onbewust energie.

Maar…. twee dingen waar je scherp op moet zijn voordat je die kikker gaat verorberen.

  1. Moet die kikker echt gegeten worden, moet die vandaag gegeten worden en moet die door jou gegeten worden? Met andere woorden: “Moet ik dit nu doen?” waarbij je de vraag op 4 verschillende manieren kan stellen, steeds de nadruk op een ander woord in de zin leggend. Je kent ‘m ongetwijfeld, maar hoe vaak pas je ‘m bewust toe?
  2. Soms is het beter om die kikker nog even uit te stellen. En juist de dag met iets te beginnen waar je energie van krijgt, wat bijvoorbeeld echt bijdraagt aan de missie van je bedrijf, iets wat echt een verschil maakt (hoe klein ook) in het bereiken van je doelstellingen, iets wat je simpelweg
    heel leuk vindt. Prospects en leads nabellen, een nieuw product / dienst verder uitwerken, een team meeting om successen te vieren, samen met je compagnon klappen geven op een aantal voorstellen die er liggen voor verdere samenwerkingen, …

Omdat je dat een bak aan positieve energie geeft die je de rest van de dag mee inneemt. En het maakt dat je niet als een berg opziet tegen het begin van een nieuwe dag.

Zeker in tijden dat je niet helemaal lekker in je vel zit, dat het allemaal net even wat stroever gaat dan dat je zou willen, je minder energie hebt of wat sneller uit je slof schiet (ja, dat overkomt ook jou en mij), kan het heel goed werken om die kikker pas later op het menu te zetten. Al was het maar omdat je vanuit die positieve energie jezelf de vraag uit punt 1 scherper kunt stellen en je probleemoplossend vermogen waarschijnlijk ook groter is. Met andere woorden, je bent waarschijnlijk ook nog beter in staat om te zien of die kikker anders bereid kan worden waardoor het geen kikker, maar kikkerbilletjes worden.

Kortom: vraag jezelf eens af wanneer voor jou op dit moment die kikker het best gefileerd kan worden: first thing in de ochtend, of wellicht toch later?

Tell me, ben jij team “First thing in de ochtend” of team “Eerst een energiegever please”?