Ik vroeg ChatGTP wat de grootste uitdagingen zijn waar eigenaren van een MKB bedrijf tegenaan lopen. Maar liefst 7 punten gaf hij me.

1.     Financiën: ze moeten zorgen voor voldoende cashflow, omzet en winst om hun bedrijf draaiende te houden en te laten groeien. Het kan moeilijk zijn om de juiste balans te vinden tussen kostenbeheersing en investeringen in groei.
2.     Marketing: Het vinden van nieuwe klanten en het behouden van bestaande klanten kan een uitdaging zijn voor ze zijn. Het opzetten van een effectieve marketingstrategie kan daarbij helpen.
3.     Personeelszaken: Het vinden en behouden van getalenteerde medewerkers, het trainen van personeel en het naleven van regelgeving op het gebied van arbeid kan ook een uitdaging zijn.
4.     Technologie: Het bijhouden van technologische ontwikkelingen en het implementeren van nieuwe technologieën om de bedrijfsprocessen te verbeteren kan lastig zijn.
5.     Concurrentie: ze moeten concurreren met andere bedrijven in hun branche. Het is daarom belangrijk om te blijven innoveren en te zorgen voor een onderscheidend vermogen.
6.    Tijdsbeheer: Als ondernemer kan het lastig zijn om alle verantwoordelijkheden te managen. Het plannen van tijd en prioriteren van taken kan daarbij helpen.
7.     Risico’s en onzekerheid: ondernemen brengt altijd risico’s met zich mee, en ondernemers moeten bereid zijn om risico’s te nemen om succesvol te zijn. Dit kan echter ook leiden tot onzekerheid en stress, vooral als het bedrijf zich in een onstabiele economische omgeving bevindt.

Het zijn nogal wat ballen om hoog te houden. Waar je knap druk mee kunt zijn.

En ik snap het, want hé, het is jouw bedrijf, het is je ziel en zaligheid, dus daar heb je veel voor over.

En laten we eerlijk zijn, het hoort er ook gewoon bij als je eigenaar bent van een onderneming, toch?

Maar zo’n opmerking als “Dat hoort er nu eenmaal bij”, kan een sluipmoordenaar zijn. Want daarmee geef je jezelf vrij spel om de grens van wat voor jou nog acceptabel is wat betreft ‘druk zijn’ steeds een beetje verder op te schuiven.

Ik wil je hier niet vertellen wat dan wel en niet acceptabel zou moeten zijn.
Ik wil je niet de les leren over hoe je je prioriteiten moet stellen.
Ik wil niet de betweter zijn die je vertelt dat je duidelijker grenzen moet stellen.

Wat ik wél wil, is je twee vragen stellen:
1) Heb je voor jezelf duidelijk wat je nog acceptabel vindt?
2) Is dit hoe je het ook de komende 10 jaar vol wilt houden?

Want laten we wel zijn, het hoeft er niet bij te horen.

Dat is slechts een overtuiging die je jezelf bent gaan vertellen. Lekker veilig wel, want daardoor hoefde je nooit echt kritisch te kijken naar je eigen grenzen, laat staan er naar te handelen.

Plan nu een call met me in, als je wilt onderzoeken hoe je blijvend afscheid kunt nemen van deze overtuiging, zodat je je business kunt gaan runnen op een manier die ook de komende 10 jaar nog leuk blijft.