Durf jij die visionaire rol op je te nemen in je bedrijf? En dan doel ik dit keer niet op de vraag of je het operationele stuk los durft te laten, over durft te laten aan je linker- of rechterhand. Want loslaten en delegeren, dat is een thema an sich. Nee, waar ik dit keer op doel, is echt op de vraag of jij de visionair in jou, en die zit er, anders was je niet zo ver gekomen, écht het podium durft te geven.

Durf jij écht vooruit te kijken, groots te dromen en waanzinnige perspectieven te schetsen voor je bedrijf en voor jezelf? Durf je te zien (of is het voelen, wat het spannendst is?) wat er daadwerkelijk mogelijk is? Of houd je jezelf, bewust of onbewust, toch in?

De meest succesvolle ondernemers durven groter dan groots te dromen. Laten zich niet tegenhouden door de vraag hoe (en met welke werknemers…) ze dat dan in hemelsnaam voor elkaar moeten krijgen. Vragen zich niet af ten koste van wat dat waanzinnige perspectief verwezenlijkt gaat worden. Trappen niet op de rem omdat ze zichzelf willen beschermen tegen teleurstellingen, enorme onrust, te veel werk en druk.

Nee, zij dromen groots. Zien waanzinnige perspectieven ontstaan. Voelen die enorme drive, die kriebel, die bak aan energie, want hoe gaaf, hoe vervullend, hoe… gaat het zijn als die droom werkelijkheid is. Om vervolgens niet rücksichtslos met zevenmijlslaarzen die kant op te gaan zonder rekening te houden met de achterban. Zij verliezen zichzelf en de balans niet uit het oog, noch de realiteit. Pushen niet door tot het onredelijke en onhaalbare.

Maar hebben wel die grootste droom. En stellen zich vervolgens, vanuit die drive en vertrouwen, de vraag hoe het mogelijk gaat zijn, niet óf het mogelijk gaat zijn. Waardoor ze op hoogtes komen die ze anders nooit bereikt zouden hebben.

“Aim for the moon to reach the top of the tree” zoals een klant het onlangs zo mooi noemde.

Maar om die maan als doelstelling te kunnen hebben, moet je wel die maan durven te zien. Om vervolgens vol vertrouwen naar die maan toe te werken. Én al doende happy te zijn als je die boomtoppen bereikt, maar dat is nog weer een ander verhaal….

Tell me, hoe ziet jouw maan eruit?