Wat als je medewerkers anders in de wedstrijd staan en minder betrokken zijn?

Het is een gegeven dat jij als ondernemer anders in de wedstrijd zit dan je medewerkers. Dat je eigen betrokkenheid groter is dan je medewerkersbetrokkenheid. Logisch, maar bij vlagen niet minder frustrerend.

Daar heb je je (deels) bij neer te leggen, anders hop je van teleurstelling via frustratie naar het volgende moment waarbij je vol verbazing en ongeloof staat te kijken wat er in je bedrijf gebeurt (of: niet gebeurt).

De grootst gemaakte denkfout is te denken dat je die medewerker moet veranderen om de betrokkenheid van je mederwerker te vergroten.

Want sommige medewerkers krijg je gewoon nooit zo betrokken als dat jij zou willen. Zit in het aard van het beestje en daarmee buiten jouw beïnvloedingssfeer.

Gelukkig liggen er tal van mogelijkheden binnen je span of control om de medewerkersbetrokkenheid te vergroten. Key daarin is dat JIJ het anders te doen hebt. Je kunt het gedrag (want wees eerlijk, daar is het je uiteindelijk om te doen, dat de betrokkenheid van je werknemers tot uiting komt in bepaald (verantwoordelijk) gedrag) van je medewerkers alleen maar veranderen door zelf anders in de wedstrijd te gaan staan. En vanuit die andere positie (en houding!) de dingen anders te doen.

Een paar voorbeelden van wat je anders zou kunnen doen om de medewerkernbetrokkenheid te vergroten:

  • Wees selectief op wie je aanneemt. Kijk al tijdens de sollicitatieprocedure naar hoe betrokken een medewerker is. Heeft hij / zij affiniteit met de core business van het bedrijf? Streeft hij / zij dezelfde waarden na? Ervaring en kennis kunnen opgedaan worden, waardes niet.
  • Vraag in het arbeidscontract ook om te tekenen voor commitment aan het bedrijf, de visie en dat wat nagestreefd wordt. Een enorm belangrijk punt in het vormen van de samenwerking, maar waar vaak nog veel te weinig op deze manier bij stilgestaan wordt.
  • Zorg in je onboarding proces (hoe simpel dat misschien ook is), dat het gevoel van betrokkenheid direct verstevigd wordt. Op welke manier doet zijn / haar bijdrage er toe?
  • Blijf die impact die iedere medewerker maakt in het totale proces geregeld benoemen. Van salesman tot de toiletjuffrouw aan toe (as a matter of speech, voor degenen die geen toiletjuffrouw in dienst hebben).
  • Vier successen met elkaar. De waardering die hieruit spreekt, is goud waard voor een medewerker. En dan heb ik het dus niet over bonussen, commissies of salarisverhogingen die contractueel zijn vastgelegd (tuurlijk, dat dient als basis in orde te zijn, maar daarmee verstevig je niet de intrinsieke motivatie op de lange termijn). Of een uitbundig kerstfeest elk jaar weer. Nee, dan gaat het om die taart bij de koffie omdat een belangrijke order is binnengehaald, een target is gehaald wat ergens onmogelijk leek of juist iets ‘kleins’ als een klant die laat weten super happy te zijn met jullie dienstverlening. Het opentrekken van een fles (0%) bubbels. Een bos bloemen. Vier en waardeer.
  • En simpel, maar oh zo krachtig, deel complimenten en bedankjes uit. Oprecht.

Er is vaak nog veel te winnen op het vlak van betrokkenheid. Maar dit werkt alleen als je er zelf echt in gelooft en het dag in dag uit uit blijft dragen.

Wat doe jij om de betrokkenheid van je medewerkers te vergroten?