Ik hoor het in haar stem, de gejaagdheid en onrust is voelbaar. Ademhaling die hoog zit (maar dit is een gok, we spreken elkaar telefonisch).

“Kun je me in een paar regels vertellen waar je op dit moment mee bezig bent?” Wat volgt is een enthousiast, inspirerend én iewat warrig verhaal. Met zinnen die niet worden afgemaakt en heel veel informatie. Niet omdat ze niet goed weet wat ze doet of waar haar bedrijf voor staat, zeker niet. Maar omdat ze simpelweg veel doet. Heel veel…

En misschien wel een beetje te veel…

Ze vertelt over de mooie klanten die ze heeft. Hoe ze binnen no time haar boutique office heeft neergezet en succesvol heeft weten te maken. Dat ene gave project wat ze heeft gerealiseerd, wat wel erg veel voorbereiding vroeg, achteraf bezien. Het andere project wat op de planning stond, maar ze moet afblazen omdat de zomer drukker is geweest dan gepland. De ontwikkelingen in haar business, de efficiëntie en professionaliseringsslagen die ze gaat maken. De opleiding die ze doet. De cursus waar ze nog niet aan toegekomen is.

Ze besluit haar relaas met “Er is alleen nog geen rust. Maar daar ben ik druk mee bezig.”

READ THAT AGAIN. Ik herhaal: read that again.

Ze grinnikt en roept er zelf al snel achteraan “Dat is wel een beetje de kern, ik ben met alles altijd druk bezig.”

Kunnen we om lachen, maar eigenlijk is het niet om te lachen. Druk bezig zijn om rust te vinden, dan gaat er ergens iets mis.

En tegelijkertijd is het herkenbaar, ze is by far niet de enige die hiermee worstelt (toch?).

Het is een thema wat geregeld in mijn samenwerking met ondernemers naar voren komt. Of zelfs de aanleiding is om samen te werken. Met vaak de angst dat als we gaan samenwerken, ze het nóg drukker krijgen. “Want ja, ik wil er dan wel ook echt het maximale uithalen.”

Houd ik van, zo’n eagerness en commitment. Én ik ga er niet in mee. Daarmee jaag ik ze alleen maar over het randje, precies wat we niet willen.

Het eerste wat ik ze vraag is waar ze vandaag nog mee kunnen stoppen. Niet uitstellen, maar gewoon mee stoppen.

Adem die stokt, rode vlekken die vanuit de hals naar boven kruipen, paniek die uit hun ogen spreekt. Of hard gelach. Gevolgd door een stilte om te kijken of ik het echt meen. Ongeloof vervolgens als ze beseffen dat ik het echt meen.

Want het lijkt een inkoppertje, tijd creëren door ergens mee te stoppen. Super logisch. Maar verre van simpel.

Want alles is belangrijk. Werkelijk alles wat ze doen, draagt ergens aan bij, is ergens noodzakelijk voor. Want anders…

Laten we het persoonlijk maken en eens naar onze eigen situatie kijken, in plaats van ons te vermaken met dit verhaal over die ondernemers die ver van ons bed staan.

Jij en ik, we kennen het allebei, toch? Dat we soms drukker zijn dan we zouden willen. Als ik jou nu zou vragen waar je nog mee zou kunnen stoppen. Niet hypothetisch, maar om er ook daadwerkelijk mee te stoppen.

Wat zou je reactie dan zijn?

Waarschijnlijk een afspiegeling van bovenstaande geschetste situatie. Misschien iets minder sterk. Misschien nog sterker.

Dan heb ik twee vragen voor je:
1) Is het waar dat het allemaal zo belangrijk is?
2) En zo ja: waarom is het zo belangrijk voor je?

Bij mijn klanten volgen er vervolgens nog een aantal nare vragen. Voor hier laat ik het even hier bij.

Heb jij ook behoefte aan nare vragen? Stuur me dan even een berichtje via Insta of LinkedIn of stuur me een mailtje, dan kletsen we hier over door.