Als we maar voor 11 uur die cappuccino besteld hebben…

We startten onze zomervakantie anders dan we gewend zijn. We maken een 3-daagse huttentrektocht met de kinderen. Yup, in zo’n oerlelijke (maar oh zo handige) afritsbroek en met grote backpack op trekken we van hut naar hut.

Frederik Hulleman en ik deden dit al eens, maar voor de kids is het de eerste keer. Thuis trainden we er, met backpacks vol Donald Duck pockets voor het gewicht, al lustig op los. Toch kost het een half uur om de mentale knop om te zetten de eerste dag, maar dan gáán ze ook.

Jip kan ik niet eens bijhouden als hij bij de eerste serieuze klim de versnelling inzet om toch nog vóór 11 uur bij de eerste berghut die we passeren een cappuccino te kunnen bestellen voor papa (dank Duolingo).

We zijn de hele dag in de buitenlucht, trotseren (te) smalle bergpaadjes, staan oog in oog met een bergmarmot en hebben nauwelijks spierpijn.

En wat is het fijn om zoveel te bewegen. Dus in Toscane trek ik elke dag mijn baantjes in het heerlijke zwembad. En neem ik me voor om die dagelijkse beweging ook thuis voort te zetten.

Nou, je raadt het al: daar komt na een paar dagen werken al verdomd weinig van terecht. Ik heb vanmorgen maar weer eens bij de buuf aangeklopt om te vragen of ze nog een wandelmaatje kon gebruiken, want ik weet al hoe dat gaat anders…

En I know, ik ben niet de enige voor wie een nieuwe gewoonte aanwennen lastig is. Kost tijd. En ons brein wordt gelukkiger van korte termijnbeloningen dan een beloning die zich pas op de lange termijn laat voelen. Want ja, dat dopamineshot nu, daar zwichten we toch vaak voor.

Maar dat is het niet alleen, realiseerde ik me vanmorgen. Het heeft ook met overtuigingen te maken waardoor het lastig is om zo’n vakantievoornemen door te trekken naar het ‘normale’ leven en vol te houden.

En we hebben ze allemaal, van die saboterende overtuigingen. Soms bewust, soms onbewust. Dikke kans dat je één van onderstaande wel herkent als jij je ook deze vakantie hebt voorgenomen om actiever te worden (of juist meer rust in je hectische bestaan te creëren, het in je business anders aan te pakken, of …).

  •  Daar heb ik de tijd toch helemaal niet voor, zeker als ik de achterstand na de vakantie moet inhalen niet
  • Mijn team ziet me aankomen als ik eerst…
  •  Dat ga ik toch niet volhouden (lukte me eerder ook niet)
  •  Daarvoor moet ik eerst X,Y, Z geregeld / afgerond hebben
  •  Op vakantie is het nu eenmaal makkelijker dan thuis (ja, ook dit is een overtuiging en geen feit!)

Wat het ook is wat jij je hebt voorgenomen deze vakantie voor jezelf en / of je bedrijf, ga eens na welke saboterende overtuigingen mogelijk roet in het eten gaan gooien (overigens, overtuigingen kunnen als ondernemer ook heel nuttig zijn). En pak die overtuigingen dan serieus beet. Want het is niet voor niets dat je dit voornemen hebt gemaakt, dat gaat je gezonder, fitter, gelukkiger, beter, succesvoller, meer ontspannen, … maken. En dat is belangrijk voor je, toch?

Maar hoe pak je zo’n saboterende gedachte dan serieus beet?

Wat je veel ziet gebeuren in coachingsland is dat er een helpende overtuiging naast de saboterende overtuiging wordt gezet. Met het idee dat als je die helpende overtuiging maar vaak genoeg naar jezelf uitspreekt, je hersenen dat uiteindelijk als waarheid aan gaan nemen.

Klopt, máár… daar is volharding voor nodig én zodra je in een ‘stressreactie’ schiet, schiet je ook direct terug naar je oude patronen en overtuigingen. Dat is puur een overlevingsmechanisme omdat je zo energie bespaart.

Beter is het om die saboterende overtuiging écht te doorbreken, letterlijk de neurologische verbinding in je hersenen die die emotionele reactie tot stand brengt, te doorbreken. Daar zijn meerdere manieren voor, zelf gebruik ik de Emotional Freedom Technique (EFT).

EFT, ook wel bekend als tapping, is een wetenschappelijk onderbouwde methode die acupressuur en cognitieve therapie combineert om de emotionele lading los te koppelen van gedachtes. Door zachtjes te kloppen op specifieke meridiaanpunten terwijl je je concentreert op een probleem, kalmeer je het limbische systeem in de hersenen. Dit verlaagt het stresshormoon cortisol en helpt om vastgeroeste neurologische paden, die negatieve emoties en patronen in stand houden, te doorbreken.

En dat wat doorbroken is, daar kun je ook niet meer op terugvallen in geval van stress.

Wat 1 van de grote pluspunten van EFT is, is dat je het op jezelf kunt toepassen. En dat leer ik mijn klanten dus ook.

Van de week appte een klant mij (zie afbeelding) nadat we hadden besproken waarop hij zou gaan tappen als hij weer bovenmatig gestrest zou zijn.
Soms kun je verstandelijk wel bedenken dat iets niet waar is, of wel mee valt, of zo’n vaart niet zal lopen. Maar levert het tóch stress op omdat de emoties wel nog getriggerd worden. Dan is een puur cognitieve benadering om van zo’n stressreactie af te komen, niet voldoende.

Omdat je met tappen het stresscentrum kalmeert, denk je vervolgens niet alleen “Joh, dat valt wel mee”, maar voelt het ook echt zo. Waardoor stresshormonen ook niet meer aangemaakt worden.

Dat hier ’s ochtends toch ook nog een tapsessie nodig was, komt omdat als je zelf tapt, je vaak niet alle verbindingen in één keer wegtapt, zeker als een overtuiging of piekergedachtes uit veel ‘subgedachtes’ bestaan. Maar gelukkig nam hij even de tijd om weer te tappen.

Nieuwsgierig? Luister mijn podcast over wat de Emotional Freedom Technique nu precies is en hoe EFT ondernemers helpt in hun persoonlijke en zakelijke groei.

Of stuur me een berichtje, ik zit inmiddels weer achter mijn laptop voor je klaar .