Als je al even meedraait als ondernemer, heb je ongetwijfeld periodes gekend dat het minder ging. Of ronduit slecht.

Ik wil het niet met je hebben over hoe je er bovenop gekomen bent.

Ik wil je vragen in hoeverre je die ervaring nu nog met je meedraagt.
In hoeverre die ervaring nog een negatieve lading voor je heeft.
In hoeverre die ervaring je nu onnodig voorzichtig maakt bij het zetten van volgende stappen.
In hoeverre die ervaring maakt dat je krampachtig vast probeert te houden aan je huidige succes.

En in hoeverre je daardoor misschien stiekem business opportunities aan je voorbij hebt laten gaan. Of misschien soms net even feller uit de hoek komt naar een medewerker of partner als het over een bepaald onderwerp gaat dan dat je eigenlijk zou willen…

Waarschijnlijk antwoord je dat je dat al lang achter je hebt gelaten. Dat je er van hebt geleerd en dat je door de kennis en ervaring die je inmiddels hebt opgedaan, nu andere keuzes maakt. Dat maakt je immers een succesvolle ondernemer, toch?

Waarschijnlijk allemaal waar.

Én ik wil je vertellen dat er onbewust wel degelijk nog lading op deze ervaring kan zitten. Die als een onzichtbaar blok op je schouders drukt. Je in een kramp houdt. Niet dat je er onder gebukt gaat. Maar het geeft dat beetje druk wat het bewegen oncomfortabel maakt en zorgt dat je net wat sneller getiggert bent dan je lief is.

Ik zag het laatst bij een klant van me.

Een ervaren onderneemster met een indrukwekkende staat van dienst en een succesvolle onderneming. Die eerder door een zware periode ging.

Financieel ging het zo slecht dat er werknemers uit moesten. Het was puzzelen om rekeningen op tijd te betalen. Ze moest er thuis dingen om laten (al hebben de kids dat nooit zo ervaren).

“Dit nooit meer!”

Ze kwam uit het dal en het gaf haar de power en motivatie om er vol voor te gaan.

Ze dacht dat ze het achter zich had gelaten.

Maar toen we met de Emotional Freedom Technique toch inzoomden op deze ervaring, bleek er tot haar grote verbazing een enorme lading op te zitten. Haar schouders verkrampten en ze voelde de spanning door haar hele lichaam trekken.

Met EFT gingen we aan de slag. En langzaamaan zag ik haar ontspannen. Haar schouders gingen centimeter voor centimeter naar beneden.

Nadat we de sessie afrondden, opende ze haar ogen. Een totaal ander gezicht keek me aan. Ontspannen, open en rimpels waren weggesmolten (serieus, een facelift was er niks bij!).

“Wat een verlichting.” was het enige wat ze zei.

Ben jij ook door zo’n heftige periode gegaan met je bedrijf en vermoed je dat dat onbewust (of bewust) je huidige handelen beïnvloed? En wil je dat anders?

Neem dan even contact met me op, dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn.