Afscheid nemen om vooruit te blikken

Misschien ben jij wel gewend om te reflecteren vanuit een positieve blik. Kijken naar waar je trots op bent, dankbaar zijn, je successen vieren.

Dat is mooi  en waardevol. Vooral blijven doen. Maar waar we vaak van wegkijken, is wat er niet goed ging. Waar we niet blij mee waren, wat ongemakkelijk was. Omdat we dat het liefst zo snel mogelijk willen vergeten.

Geen aandacht meer aan geven, want wat je aandacht geeft, groeit, toch? Klopt. Én het is te makkelijk gedacht om er dan maar geen aandacht aan te besteden. Want als het niet uitgesproken wordt, als het ontkend wordt of onder het tapijt geschoven, dan kun je er geen afscheid van nemen. En neem je het  dus, of je wilt of niet, bewust of onbewust, mee het nieuwe jaar in.

Ja, afscheidsritueel graag

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

En gaat het in het nieuwe jaar wederom jouw handelen inkleuren. Ja, want ons gedrag wordt niet bepaald door wat we denken, maar door wat we voelen. En blijven we hetzelfde voelen, dan blijven we dus hetzelfde doen. En krijgen we dezelfde resultaten. En dezelfde reacties van anderen. Want die ander voelt jouw frustratie, teleurstelling, cynisme, wantrouwen of wat het dan ook is, prima aan. En zal dat (onbewust) naar je gaan spiegelen. Waardoor je emoties uit 2023 een self fulfilling prophecy worden voor 2024.

Is dat wat je wilt? Of wil je 2024 met een schone lei en vanuit positieve energie beginnen?

Laten we grondig afscheid nemen van dat wat in 2023  achtergelaten mag worden en kijken naar de lessen die
daaruit geleerd mogen worden (want waarom zou je in 2024 je kop weer aan diezelfde steen stoten?).

© 2023 Maartje Koppen | Branding & Webdesign door Branding agency Marte Methorst